Kondomer och Säkerhet

Alla vet vi att med sex följer det risker för både könssjukdomar och oönskad graviditet, men även om kondomer är det absolut säkraste sättet att skydda sig mot dessa faktorer är det inte 100% riskfritt. Kondomer, och särskilt de av latex, är ett av få preventivmedel på marknaden som faktiskt skyddar mot könssjukdomar vilket gör kondomen till det absolut bästa alternativet, oavsett om du har flera partners eller lever med en och samma.

För att minska risken ännu mer för oönskade graviditeter är kondomen ett bra komplement till till exempel p-piller eller p-stavar. Att kombinera ett annat preventivmedel med kondomer är alltid en bra idé och ökar alltid säkerheten.

För att kondomen ska fungera på rätt sätt och vara så säker som möjligt är det viktigt att man vet hur den ska användas, vilket man oftast kan läsa sig till i en bruksanvisning som följer med paketet. Kondomen måste sitta kvar under hela samlaget, så att sätta på den precis innan utlösning, eller att ha en för stor kondom som kan åka av är inget som rekommenderas. Under samlaget utsöndras nämligen något som kallas för försats, som är ett sekret som innehåller spermier och kan därför leda till graviditet. Dessutom bör du se till att kondomen täcker hela penisen eftersom att kondomen bara skyddar det område som är täckt. Tänk på att könssjukdomar även kan spridas vid kontakt av penisroten och till och med pungen i vissa fall.

Men att använda en kondom på rätt sätt innebär inte bara att man drar på sig den och kör igång. Det är även viktigt att du alltid kollar så att kondomens utgångsdatum inte är förbi, eftersom att gamla kondomer inte är alls lika säkra som de som inte gått ut. Så välj en kondom som passar, helst i latex, försäkra dig om att utgångstiden inte gått ut och se till att den sitter kvar under hela samlaget så kan du sedan ha så säkert sex som möjligt.